GASTRIBALL

Baggrund

Baggrundsinformation

Forekomsten af fedme i Danmark er steget markant de seneste årtier. 47 % af den voksne befolkning er overvægtige (BMI≥25).

Omkring 13 % af befolkningen er svært overvægtige (BMI≥30). Fedme er ofte forbundet med handicap og en disposition for andre sygdomme, herunder forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme, slidgigt og søvnapnø. I USA tegner det sig for 18 % af dødsfaldene blandt mennesker i alderen 40 og 85 år.


Der er ingen nemme løsninger på problemet. Kost og motion er meget vigtigt, men det alene er ikke altid nok til at opretholde et betydeligt og vedvarende vægttab.
Selvom fedmekirurgi resulterer i et bæredygtigt vægttab, gennemgår kun en meget lille del af mennesker med højt BMI det.


Årsagerne til dette er blandt andet angst for operation og mulige komplikationer samt det faktum, at kun et mindretal af patienter med overvægt kvalificerer sig til operation. Derfor ligger udfordringen i behandlingen af fedme hos dem, hvor kost og motion ikke er nok, og som heller ikke opfylder betingelserne for fedmeoperation eller ikke ønsker det. De fleste overvægtige falder faktisk ind i denne kategori.


Thus, intragastric balloon is an intermediate solution between lifestyle change and bariatric surgery for patients with a BMI between 27 and 40 kg/m² with excellent results especially in combination with lifestyle changes.


Ideen om at bruge en endoskopisk placeret intragastrisk ballon til behandling af fedme blev først beskrevet i begyndelsen af 1980'erne. Et luftfyldt polyurethanapparat, som blev godkendt af Food and Drug Administration i USA i 1985, blev senere trukket tilbage på grund af en knap så tydelig effekt og en høj forekomst af komplikationer. Siden er flere generationer og varianter kommet på markedet. Få af dem er blevet brugt og godkendt i USA og EU.


Den nye generation af intragastriske balloner er lavet af silikone. Ballonerne føres ind i maven endoskopisk (ved hjælp af en kikkert). Når placeringen er sikret, fyldes ballonen med saltvand op til 650 cm3 gennem en ventil. Proceduren er smertefri og tager mindre end 20 minutter. Ballonen fjernes enten et år eller seks måneder senere afhængig af typen.


Mange patienter oplever kvalme og ubehag i toppen af maven de første 4-5 dage efter indsættelse af ballonen, men disse bivirkninger kan normalt nemt kontrolleres med medicin.


Alvorlige bivirkninger, der kræver kirurgisk indgreb, er ekstremt sjældne, og der er kun få registrerede tilfælde.


Ballonen hjælper med vægttab ved at reducere kapaciteten og hastigheden i maven. Men livsstilsændringer, herunder ændring af spisevaner, motion og sund kost er afgørende for at opretholde det opnåede vægttab.


I ikke-randomiserede forsøg blev der observeret et gennemsnitligt vægttab på 17,8 kg over 6 måneder med intragastrisk ballon, kostvejledning og motion. I et nyligt randomiseret studie med svært overvægtige personer med metabolisk syndrom blev der i gennemsnit opnået et vægttab på 14,4 kg med ballon, diæt og motion sammenlignet med 5,1 kg med diæt og motion alene.


Proceduren er sikker og fuldt reversibel.

Er jeg en kandidat?

Alle personer med et BMI over 27 kg/m² (klik her for at beregne dit) og en høj fedtprocent og som har prøvet kostomlægning og træning uden held kan være kandidater.

Mennesker, der lider af slidgigt eller rygsmerter og ikke kan træne, er perfekte kandidater til denne behandling.

Kvinder, der forsøger at blive gravide og ønsker et hurtigt vægttab, er også typiske kandidater.

Vægttab kan også hjælpe dig med at få bedre kontrol over forhøjet blodtryk, kolesterol og diabetes.

Vores klinikker


Charlottenlund

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1st floor

2920 Charlottenlund

+45 39 640 125

Gastriball Helsingborg

Drottninggatan 42,
252 21 Helsingborg, Sweden

+46 10 10 10 902 svensk

+46 76 317 5411 engelsk og arabisk

Beregn BMI

Vægt: kg

Højde: cm

BMI: 0 kg/m²